+48 32 746 91 00
Adamieckiego 8 str.41-503 Chorzów, Poland
  • English
  • Polski

Korzyści z zastosowania systemów mikrofalowych

Każdy producent, wytwarzający codziennie tysiące kilogramów żywności, doskonale wie, jak ważne jest wyposażenie zakładu w wysokowydajne, niezawodne maszyny i urządzenia. Duża konkurencja i wysoka podaż towarów na rynku sprawiają, że klienci wymagają szybkiego dostosowania się producentów do swych często zmieniających się potrzeb. Od szybkiej reakcji i możliwości zaspokojenia istniejącego w danej chwili popytu, zależy w dużym stopniu poziom rentowności produkcji.

Dlaczego systemy mikrofalowe?

  1. Mikrofale generują energię o wyższej gęstości mocy, zwiększając wydajność oraz zmniejszając koszty produkcji.
  2. Systemy mikrofalowe są bardziej kompaktowe, wymagając mniejszej powierzchni roboczej.
  3. Energia mikrofalowa jest wysoce sterowna i może zostać natychmiast włączona i wyłączona, co eliminuje potrzeby nagrzewania i schładzania. Brak wysokiej temperatury, oddziałującej na powierzchnię produktu minimalizuje ryzyko przypaleń i przegrzań.
  4. Mikrofale redukują czas trwania produkcji, procesów mycia i dezynfekcji oraz ilość i koszt zużytych w tym celu środków.
  5. Mikrofale są bezkontaktową metodą suszenia.
  6. Energia mikrofalowa zapewnia jednorodne rozprowadzenie energii. To skutkuje bardziej równomiernym profilem temperatury i wilgotności, wyższym uzyskiem oraz zwiększoną wydajnością. To z kolei pozwala na eliminację takich wad suszenia konwencjonalnego, jak ususzki, stwardnienie i pękanie powierzchni czy też lokalne przegrzania.
  7. Użycie technologii mikrofalowej eliminuje powstawanie odpadowych łatwopalnych gazów, dzięki czemu nie są potrzebne specjalne zezwolenia środowiskowe.
  8. Wykorzystywane dla najbardziej wymagających procesów przetwarzania.
  9. Pozwalają na sterylizację wszelkich produktów o wysokiej zawartości białka oraz witamin np. żywność dla dzieci.
  10. W porównaniu do ogrzewania konwencjonalnego, produkty spożywcze ogrzewane mikrofalowo zachowują większy odsetek składników odżywczych oraz smakowo-zapachowych.