Każdy producent, wytwarzający codziennie tysiące kilogramów żywności, doskonale wie, jak ważne jest wyposażenie zakładu w wysokowydajne, niezawodne maszyny i urządzenia. Duża konkurencja i wysoka podaż towarów na rynku sprawiają, że klienci wymagają szybkiego dostosowania się producentów do swych często zmieniających się potrzeb. Od szybkiej reakcji i możliwości zaspokojenia istniejącego w danej chwili popytu, zależy w dużym stopniu poziom rentowności produkcji.
Dlaczego systemy mikrofalowe?
- Mikrofale generują energię o wyższej gęstości mocy, zwiększając wydajność oraz zmniejszając koszty produkcji.
- Systemy mikrofalowe są bardziej kompaktowe, wymagając mniejszej powierzchni roboczej.
- Energia mikrofalowa jest wysoce sterowna i może zostać natychmiast włączona i wyłączona, co eliminuje potrzeby nagrzewania i schładzania. Brak wysokiej temperatury, oddziałującej na powierzchnię produktu minimalizuje ryzyko przypaleń i przegrzań.
- Mikrofale redukują czas trwania produkcji, procesów mycia i dezynfekcji oraz ilość i koszt zużytych w tym celu środków.
- Mikrofale są bezkontaktową metodą suszenia.
- Energia mikrofalowa zapewnia jednorodne rozprowadzenie energii. To skutkuje bardziej równomiernym profilem temperatury i wilgotności, wyższym uzyskiem oraz zwiększoną wydajnością. To z kolei pozwala na eliminację takich wad suszenia konwencjonalnego, jak ususzki, stwardnienie i pękanie powierzchni czy też lokalne przegrzania.
- Użycie technologii mikrofalowej eliminuje powstawanie odpadowych łatwopalnych gazów, dzięki czemu nie są potrzebne specjalne zezwolenia środowiskowe.
- Wykorzystywane dla najbardziej wymagających procesów przetwarzania.
- Pozwalają na sterylizację wszelkich produktów o wysokiej zawartości białka oraz witamin np. żywność dla dzieci.
- W porównaniu do ogrzewania konwencjonalnego, produkty spożywcze ogrzewane mikrofalowo zachowują większy odsetek składników odżywczych oraz smakowo-zapachowych.